Svetsa med TIG svetsning

Tungsten Inert Gas är en svetsningsmetod som, förkortat, kallas för tig svetsning. Detta är en smältsvetsmetod. Tungsten är engelska för volfram, volfram är elektrodens material. Ordet inert kommer ifrån att gasen är inaktiv och inert, den deltar alltså inte i svetsprocessen. Gasen skyddar bara elektroden och smältan från luftens skadliga inverkan.

Växelström och likström
Växelström eller likström är det man använder sig av när man ska utföra tig svetsning. För alla metaller, som ej bildar svårsmält oxid, används likström minuspol. Andra metaller som magnesium och aluminium, som alltså bildar svårsmält oxid, svetsas med växelström. Denna tig metoden används till största delen till svetsning av höglegerade stål som tillexempel rostfritt. Det används också till aluminium, kopparlegeringar, inconel och monel, alltså svetsning av icke järnmetaller.

Om företaget
GSP produktion AB arbetar mycket med tig svetsning i aluminium och rostfritt. Deras produktion håller till mellan Uppsala och Gävle. För att vara mer exakt, fem mil norr om Uppsala i ett samhälle som heter Örbyhus. Ungefär halva produktionen består av storköksutröstning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *